Меню Затваряне

За Вибрациите

Научете повече за влиянието на вибрациите върху здравето и допустимите нив ана вибрации според българския закон

За улеснението на нашите клиенти и заинтересованите граждани, в тази секция на сайта сме събрали ключови документи и основна информация във връзка с нивата на вибрации, на които биваме изложени хората.

За допълнителна информация – не се колебайте да се свържете с нас!


За вибрациите

Прекомерните нива на вибрации могат да имат сериозни отрицателни ефекти върху човешкото здраве, особено за тези, които са изложени на тях за продължителни периоди от време. Регламентите на ЕС признават рисковете от вибрации и определят мерки за контролиране на експозицията и предотвратяване на здравословни проблеми.

Излагането на вибрации може да причини редица здравословни проблеми.

Синдромът на вибрация ръка-рамо е състояние, което засяга предимно работници, които използват ръчни вибриращи инструменти, като ударни чукове или верижни триони. Състоянието може да причини изтръпване и болка в ръцете и дори да доведе до трайно увреждане. По същия начин вибрациите на цялото тяло, като тези, изпитвани от шофьорите на тежки машини или превозни средства, могат да причинят болки в гърба и заболявания на гръбначния стълб. Освен това излагането на вибрации може да доведе до загуба на слуха, тъй като може да увреди деликатните космени клетки във вътрешното ухо.

Инж. Иван Георгиев по време на измерване на вибрации цяло-тяло

Но рисковете от излагане на вибрации не се ограничават до работното място. Хората, които живеят в близост до източници на вибрации, като влакови релси или магистрали, могат да бъдат изложени на вредни нива на вибрации. Това може да причини редица здравословни проблеми, като нарушения на съня, главоболие и психологически стрес.

От съществено значение е да се измерват и контролират нивата на вибрации във всякакъв вид среда. Това може да се постигне чрез използването на устройства за измерване на вибрации и прилагането на стратегии за намаляване на вибрациите, като например използването на антивибрационни инструменти или препроектиране на машини за намаляване на вибрациите.

Намаляването на излагането на вибрации в жилищна среда може да се постигне чрез прилагане на мерки като звукови бариери и правилно уплътнение на прозорците и вратите.

Взимането на мерки за рисковете от излагане на вибрации е от решаващо значение за намаляване на нивата на излагане и защита на човешкото здраве, в съответствие с разпоредбите на ЕС.

Инж. Борис Михайлов по време на измерване на вибрации в жилищна среда

Гранични стойности за нивата на вибрация

За защита на хората от вредното въздействие на вибрациите, в закона на страната са заложени гранични стойности.

ADASH Vibrio M, уред за измерване и анализ на вибрациите на машини, предлаган от СПЕКТРИ ЕООД на нашите клиенти
bg_BGБългарски