Меню Затваряне

Шум от кучи лай: Наш клиент защити правата си в съда

С помощта на акредитираните измервания на шум на СПЕКТРИ, още един наш клиент успя да защити правата си на акустичен комфорт в съда.

Казусът в случая бе следният: нашият клиент и семейството й бяха подложени на непрекъснат шумов тормоз от неправилно отглеждани кучета в двора на съсед. В имота на клиента ни нивото на шума надвишаваше 50 децибела през нощта (при норма 30 децибела) поради кучия лай. Животът в такива условия 7 години бе оказал неблагоприятно влияние върху съня, физическото, а и емоционалното здраве на клиента и семейство й.

Нямаше никаква проява на разбиране от страна на съседа й, което за жалост е често срещана ситуация.

Когато клиентът ни се обърна към нас, специалистите от СПЕКТРИ експедитивно организираха измерване на шумa от кучия лай и изготвиха протокол, който да служи като официален документ (доказателство) за измерените нива.

Използвайки нашите измервания като основание, клиентът ни пристъпи към съдебно дело по защита на правата си на акустичен комфорт. Процесът не бе кратък и бе съпроводен от множество опити от другата страна да бъде спънато разрешаването на казуса, но… Резултатът е налице.

Нарушителят на акустичния комфорт бе осъден да построи за своя сметка звукопоглъщаща ограда в имота си, за да не се чуват кучетата, които живеят в двора му. Освен това му бе наложено да плати и 4000 лв. с лихвите на клиента ни за това, че от 2011 г. до 2018 г. не е взел мерки кучетата му да не пречат и така ѝ е причинил вреди. За негова сметка са и над 2300 лв., платени като разноски по делото.

За повече информация по делото – вижте тук.


Разрешаването на подобни казуси е възможно и СПЕКТРИ се радваме да бъдем част от решението. За нас е важно шумовият тормоз все по-често да бъде намиран и прекратяван. Акустичната среда в която живеем и работим представлява невидим, но интегрален елемент, който влияе на здравословното ни състояние.

Частните ни клиенти често идват при нас несигурни дали са в правото си да търсят по-малко шумна среда. Често биват разубеждавани, че шумът е ‘субективен‘ фактор, че им се ‘причува‘, че си ‘въобразяват‘ или че му обръщат ‘твърде много внимание‘.

Но акустичният комфорт е защитен от закона и абсолютно задължителен фактор от здравословния живот на съвременния европейски гражданин.

Ако се интересувате от допълнителна информация или желаете да се консултирате с нас – ние ще се радваме да се свържете с нас!

bg_BGБългарски